Παρέμβαση Α. Μπαρτζώκα στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση

Share Button

Κυρίες και κύριοι,

Α. ΜπαρτζώκαςΘα ήθελα να συγχαρώ την Πρωτοβουλία «Γιάννενα Τώρα» για τη σημερινή εκδήλωση. Παρακολουθώ εδώ και καιρό τις δραστηριότητές της και τις ανακοινώσεις της, συμμερίζομαι τους προβληματισμούς της και τις ανησυχίες της και μπορώ να πω ότι γενικά συμφωνώ με τις θέσεις της. Ζήτησα να κάνω μια παρέμβαση στη σημερινή εκδήλωση με σκοπό να αναφερθώ στο ειδικό θέμα σύνδεσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Δήμου Ιωαννιτών.

Το Πανεπιστήμιό μας ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Την εποχή εκείνη η πόλη των Ιωαννίνων δεν είχε και μεγάλη διαφορά από τις άλλες πόλεις της Ηπείρου. Από τότε όμως πήρε τη Λεωφόρο της Ανάπτυξης με τελικό προορισμό τη Μεγαλούπολη.

Το τι προσέφερε το Πανεπιστήμιο στην πόλη είναι γενικά γνωστό: Εκπαίδευση, πολιτισμό, χρήμα, κλπ. Εγώ όμως θα σας θέσω υπόψη, σήμερα, κι άλλη μια προσφορά του. Το Πανεπιστήμιο συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία της σημερινής Νεογιαννιώτικης κοινωνίας, της οποίας έχω κι εγώ την τιμή να είμαι μέλος. Αν ρίξουμε μια ματιά στις νέες χώρες που δημιουργήθηκαν από αποίκους, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, θα διαπιστώσουμε ότι η προόδευσαν διότι τα νέα έθνη που δημιουργήθηκαν πήραν από τους αποίκους με την τόσο διαφορετική προέλευση και κουλτούρα τα καλύτερα στοιχεία του χαρακτήρα τους, της ιδιοσυγκρασίας τους, τις καλύτερες συνήθειές τους. Από τον Έλληνα πήραν την ικανότητά του να δημιουργεί και να διαπρέπει και δεν πήραν τα γνωστά μας ελαττώματά του. Γι αυτό μερικές φορές λέμε ότι ο Έλληνας που ζει στο εξωτερικό δεν έχει τα ίδια ελαττώματα με τον Έλληνα που ζει στην Ελλάδα. Κάπως έτσι έγινε και στα Γιάννενα. Με την ίδρυση του Πανεπιστημίου πέρασαν από την πόλη χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά της χώρας είτε ως φοιτητές είτε ως διδάσκοντες πολλοί εκ των οποίων έμειναν εδώ και η αλληλεπίδρασή τους με τους Γιαννιώτες βοήθησε και τις δύο πλευρές. Η κάθε πλευρά πήρε τα καλύτερα στοιχεία της άλλης με κύρια συνεισφορά των Γιαννιωτών προς τους νέους κατοίκους τον ευθύ Δωρικό χαρακτήρα τους. Αυτή η συνύπαρξη έδωσε μια πολύ σημαντική ώθηση στην πόλη και στην κοινωνία για να φθάσουμε στα σημερινά Γιάννενα της ανάπτυξης.

Ποια είναι όμως σήμερα η σχέση Πανεπιστημίου πόλης; Σίγουρα στα Γιάννενα δεν υπάρχει το πρόβλημα που παρατηρείται σε κάποιες άλλες επαρχιακές πόλεις με Πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι ένα «γκέτο» έξω από την πόλη. Είναι ένα κύτταρο στο ζωτικό ιστό της πόλης. Δεν νομίζω όμως ότι μας αρκεί. Έπρεπε και μπορεί να είναι η καρδιά της πόλης. Το Πανεπιστήμιο σήμερα έχει τόσο κόσμο, διδασκόμενους και διδάσκοντες, που αποτελεί το 20% του πληθυσμού των Ιωαννίνων. Έχουμε δηλαδή μια «άλλη πόλη» μέσα στην πόλη. Το σχέδιο «Καλλικράτης» συνένωσε Δήμους. Μήπως όμως εδώ έχουμε κι άλλον ένα Δήμο που δεν λαμβάνεται υπόψη; Με 20.000 φοιτητές δεν είναι το Πανεπιστήμιο ένας τεράστιος Δήμος από μόνος του; Σήμερα, στη Ευρώπη, κυκλοφορούν βιβλία με τίτλο «Η πόλη και το Πανεπιστήμιο». Όλα τα βιβλία γράφουν ότι είναι καλό το Πανεπιστήμιο να έχει δίπλα του μια πόλη και η πόλη δίπλα της ένα Πανεπιστήμιο αλλά δεν πρέπει να σταματάει κανείς εδώ. Αφού το Πανεπιστήμιο είναι μια μορφή Δήμου μέσα στο Δήμο, θα έπρεπε οι φοιτητές του να έχουν κι αυτοί κάποια ιδιότητα «δημότη». Σε πολλές πόλεις οι φοιτητές έχουν βήμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ή σε κάποιο άλλο Δημοτικό Όργανο. Αν π.χ. έχουν κάποια αιτήματα σχετικά με τη στέγαση, τους ποδηλατοδρόμους ή την υπερφόρτωση των λεωφορείων σε ποιον θα απευθυνθούν; Στον Πρύτανη; Μα δεν είναι η αρμοδιότητά του! Θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια όταν κάποιοι φοιτητές ανακοίνωσαν την απόφασή τους να κάνουν κατάληψη επειδή το εισιτήριο του λεωφορείου ήταν ακριβό, ο μακαρίτης ο Παναγιώτης Ασημακόπουλος τους απάντησε: «Κι επειδή το εισιτήριο του λεωφορείου είναι ακριβό θα κάνετε κατάληψη στο Πανεπιστήμιο; Να κάνετε κατάληψη στο ΚΤΕΛ και θα έρθω κι εγώ μαζί σας»!

Κυρίες και κύριοι, σήμερα, γνωρίζει άραγε ο μέσος Γιαννιώτης πόσα Τμήματα έχει το Πανεπιστήμιό μας; Ο μέσος μαθητής Λυκείου της πόλης το γνωρίζει ή το μαθαίνει την τελευταία στιγμή πριν συμπληρώσει το μηχανογραφικό δελτίο εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο; Κι αν αυτό τυχαίνει να το γνωρίζει, είμαι σίγουρος ότι δεν γνωρίζει την ουσία των σπουδών που παρέχουν τα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας. Φέτος, ο αριθμός των αποφοίτων των Λυκείων της πόλης που πέρασαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διπλασιάστηκε. Προφανώς, αυτό ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Όμως ο στόχος πρέπει να είναι να πεισθούν οι απόφοιτοι των Λυκείων μας να δηλώσουν οικειοθελώς τα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας κι αυτό θα γίνει αφού ενημερωθούν σφαιρικά για το τι προσφέρει το κάθε Τμήμα. Μερικοί Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης φροντίζουν να γίνονται επισκέψεις των μαθητών τους σε κάποια Εργαστήρια του Πανεπιστημίου αλλά αυτό γίνεται εθελοντικά και όχι οργανωμένα κεντρικά. Θα πρέπει λοιπόν ο Δήμος και η Πρυτανεία να οργανώνουν ετήσιες ενημερωτικές εκδηλώσεις, π.χ. στο Πνευματικό Κέντρο, όπου θα συγκεντρώνονται όλοι οι μαθητές και θα ενημερώνονται από Πανεπιστημιακούς για τις προπτυχιακές αλλά και τις μεταπτυχιακές σπουδές, στα Γιάννενα. Έτσι, δεν θα φεύγουν τα παιδιά από την Ήπειρο και μαζί μ’ αυτά δεν θα φεύγει και το χρήμα.

Σήμερα στην πόλη υπάρχουν δύο Πειραματικά Δημοτικά κι ένα Πειραματικό Γυμνάσιο τα οποία είναι συνδεδεμένα με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ώστε με τη βοήθειά του να μπορούν να τροποποιούν κατάλληλα το πρόγραμμα σπουδών τους ενσωματώνοντας νέες ιδέες και υιοθετώντας νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Επί πολλά έτη η σύνδεση των σχολείων αυτών με το Πανεπιστήμιο ήταν μόνο «στα χαρτιά». Τα τελευταία χρόνια άρχισε «κάτι να κινείται». Αυτό το «κάτι» μπορεί και πρέπει να ενδυναμωθεί περισσότερο. Γιατί να μην υπάρχουν περισσότερα Πειραματικά σχολεία; Γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ το Πειραματικό Λύκειο; Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι προς όφελος των μαθητών μας. Πέραν τούτου όμως ποιος Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης που είναι δέκα-δεκαπέντε χρόνια στην τάξη δεν θα ήθελε να καθίσει και πάλι στο θρανίο για να μετεκπαιδευτεί; Η μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών έπρεπε να είναι συνεχής. Η κ. Διαμαντοπούλου κατήργησε, για οικονομικούς λόγους, τις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών. Δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό σε τοπική κλίμακα μετά από συνεργασία Δήμου – Πανεπιστημίου; Δίπλα στην πόλη είναι το Πανεπιστήμιο. Δεν είναι μακριά! Λίγα χρήματα χρειάζονται τα οποία θα μπορούσε να διαθέσει ο Δήμος.

Όσοι έχετε πάει στο Μόναχο θα έχετε εντυπωσιαστεί από το μουσείο Επιστημών. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να ενημερώνεται αλλά και να συμμετέχει σε απλά πειράματα. Νομίζω ότι κι εδώ θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο. Ήδη το Τμήμα Φυσικής έχει δημιουργήσει μια αίθουσα επίδειξης για τους μαθητές και τους πρωτοετείς φοιτητές. Γιατί όμως αυτό να μη γίνει οργανωμένα στην πόλη μετά από συνεργασία πολλών φορέων; Ένα επιστημονικό μουσείο θα το επισκέπτονται οι μαθητές, οι πολίτες και οι τουρίστες και εκτός αυτού θα προσφέρει και θέσεις εργασίας. Στην Καστοριά πρόσφατα επισκέφθηκα το μουσείο της λίμνης όπου σε ενυδρεία και πίσω από βιτρίνες μπορεί ο επισκέπτης, με φθηνό εισιτήριο, να ενημερωθεί για την ιχθυοπανίδα της λίμνης. Εδώ τα ξέρουμε τα ψάρια της λίμνης; Οι περισσότεροι τα έχουν δει σε φωτογραφίες μόνο! Κάλλιστα θα μπορούσε ο Δήμος να δημιουργήσει ένα παρόμοιο μουσείο κι εδώ με τη βοήθεια του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών.

Αλλά, κυρίες και κύριοι, το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο ένα κέντρο διδασκαλίας. Εκτός από τη διδασκαλία, εξίσου σημαντικός στόχος του είναι και η έρευνα, στην οποία, όπως θα έχετε ακούσει, διακρίνεται παγκοσμίως. Τα αποτελέσματα της Πανεπιστημιακής έρευνας όμως δεν θα πρέπει να αξιοποιούνται μόνο από τους ξένους. Θα πρέπει να διαχέονται κατάλληλα και στην κοινωνία των Ιωαννίνων. Για το σκοπό αυτό, στο Τεχνολογικό Πάρκο, στεγάζεται Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, το BIC Ηπείρου, του οποίου έχω την τιμή να είμαι Αντιπρόεδρος, εκπρόσωπος το Πανεπιστημίου. Σκοπός του είναι η χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα παροχή υπηρεσιών διαμεσολάβησης τόσο στους φορείς όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις και η συμβουλευτική υποστήριξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων. Το προσωπικό του έχει εμπειρία εκπόνησης μελετών σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο και γνώση της Ευρωπαϊκής πρακτικής για την καινοτομία. Η καινοτομία είναι το ζητούμενο στον 21ο αιώνα. Μπορεί να φτιάχνουμε τις καλύτερες χειροποίητες ασημένιες κορνίζες, μπορεί να φτιάχνουμε την πιο νόστιμη και υψηλής ποιότητας φέτα, αρκεί όμως; Πάντα απαιτείται και κάτι ακόμη. Κάτι νέο! Όμως δεν πρέπει να μας το πλασάρει το νέο προϊόν ο ξένος επιχειρηματίας. Πρέπει να το σκεφτούμε και να το προωθήσουμε στην αγορά μόνοι μας. Στον τομέα αυτό το BIC μπορεί να βοηθήσει. Δυστυχώς το BIC δεν έχει αγκαλιαστεί από τους τοπικούς φορείς και αρχές όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα, σήμερα να δυσκολεύεται να καταβάλει ακόμη και τα ενοίκιά του στο Τεχνολογικό Πάρκο και να κινδυνεύει με έξωση! Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι ο Δήμος Ιωαννιτών, ένας από τους μετόχους το BIC που, κανονικά, θα έπρεπε να εκπροσωπείται κι αυτός στο Διοικητικό Συμβούλιο – όλοι το ήθελαν – στην τελευταία Γενική Συνέλευση δεν έστειλε καν αντιπρόσωπο! Μόνο θλίψη προκαλεί η παντελής αδιαφορία το Δήμου για το ΒΙC ένα τόσο χρήσιμο θεσμό για τους νέους επιχειρηματίες της περιοχής μας.

Κυρίες και κύριοι, δεν θέλω να κάνω κατάχρηση του χρόνου. Συνήθως δεν κάνω πολιτικές ομιλίες. Τις περισσότερες φορές με καλούν να μιλήσω για τον καιρό. Γι’ αυτό, λέω να κλείσω και τη σημερινή μου παρέμβαση με μια αναφορά στον καιρό: Καιρός για αλλαγή στο Δήμο!

Ευχαριστώ!

3 Σχόλια

  1. Κάποιος… που μιλάει για τον καιρό δεν θα μπορούσε παρά να κάνει …ΚΑΙΡΙΑ παρέμβαση!

  2. Εμπεριστατωμένες και καινοτόμες απόψεις που χρήζουν περαιτέρω εκμετάλλευσης. Είναι γνωστό και το κύρος και η ακεραιότητα του καθηγητή κ. Μπαρτζώκα !

  3. Τι να πω για σένα φίλε… Μακάρι να μπορούσα να σε χειροκροτήσω όπως και εκεί που σου ταιριάζει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

thirteen − 8 =