Ομιλία του υποψηφίου Δημάρχου Α. Μπαρτζώκα στη δεύτερη ανοιχτή εκδήλωση

Share Button

Α. ΜπαρτζώκαςΣας ευχαριστούμε πολύ κυρίες και κύριοι που είστε στην αποψινή μας εκδήλωση. Η αποψινή εκδήλωση είναι τυπικά η δεύτερη αλλά είναι η πρώτη που διοργανώνουμε ως Παράταξη, διότι η πρώτη ήταν εκδήλωση μιας Πρωτοβουλίας.

Καθόμουν στο πρώτο κάθισμα κι έκανα μια παρέμβαση, όπως θυμάστε όσοι ήσαστε εδώ, για τις σχέσεις Πανεπιστημίου – πόλης. Γνωρίστηκα κι εγώ με τα παιδιά – επιτρέψτε μου την έκφραση «παιδιά», είμαι από τους μεγαλύτερους – και διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε. Έτσι, μου έκαναν την τιμή να μου αναθέσουν να διεκδικήσω το Δήμο των Ιωαννιτών για λογαριασμό της Παράταξης «Γιάννενα Τώρα».

Δεν είμαι ούτε Αρχηγός ούτε Πρόεδρος, είμαι ένα από τα μέλη της εννεαμελούς Γραμματείας, είμαι πρώτος μεταξύ ίσων. Αυτό που ήθελα να επισημάνω είναι ότι η λέξη «Ανεξάρτητη» Παράταξη δεν μας αρκεί.

Εγώ προτιμώ τη λέξη «Ελεύθερη» Παράταξη γιατί είμαστε ελεύθεροι να χαράξουμε μόνοι μας το δρόμο μας μακριά από πολιτικές εξαρτήσεις, από κομματικές υποδείξεις και από εξαρτήσεις από οικονομικά συμφέροντα. «Ρεφενέ» θα κατέβουμε στις εκλογές! Σας λέμε την αλήθεια, «δεν έχουμε μία»! Θα τα καταφέρουμε όμως! Μερικοί είπαν ότι είμαστε ρομαντικοί. Μερικοί μας χαρακτήρισαν και γραφικούς. «Δεν έχετε πολιτικό υπόβαθρο», είπαν κάποιοι.

Αλήθεια, δεν έχουμε πολιτικό υπόβαθρο; Το ενδιαφέρον μας για τα κοινά, η αγάπη μας για την πόλη, το ότι βρισκόμαστε εδώ, το ότι καθόμαστε και γράφουμε προγράμματα δεν δείχνει ένα πολιτικό υπόβαθρο; Κομματικό υπόβαθρο δεν έχουμε! Πολιτικό, έχουμε! Μπορείτε όλοι σας να δείτε τη διακήρυξη αρχών μας, που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα μας, ioannina.com – θα μας βρείτε πολύ εύκολα – και να διαβάσετε και τα προσχέδια του προγράμματός μας.

Αυτά που ανέφεραν οι προηγούμενοι ομιλητές είναι μόνο μερικά κεφάλαια του προγράμματός μας, το οποίο συνδιαμορφώνεται και από όλους εσάς και σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων. Μας συνδέει λοιπόν το πρόγραμμά μας, η διακήρυξη αρχών μας και η αγάπη μας για την πόλη.

Μας λένε μερικοί: «Έχετε πείρα; Έχετε ξαναδιοικήσει το Δήμο; Πως θα τα καταφέρετε;». Αλήθεια, ποια πρέπει να είναι τα προσόντα του Δημάρχου; Να έχει Μάστερ στα Οικονομικά ή Διδακτορικό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων;

Όχι κυρίες και κύριοι!

Από την εποχή του 6ου αιώνα προ Χριστού, όταν ο Κλεισθένης κατήργησε την αριστοκρατία και εφήρμοσε τη Δημοκρατία, ο κάθε πολίτης μπορεί να συμμετέχει στα κοινά και από την υψηλότερη θέση. Μία ψήφο έχει και ο πλούσιος, μία κι ο φτωχός, μία ψήφο κι ο εγγράμματος, μία κι ο αγράμματος. Για μας, τα προσόντα του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων του πρέπει να είναι το ενδιαφέρον για το συμπολίτη, η διάθεση προσφοράς στο συμπολίτη, η συνέπεια αυτών που λέει και η τιμιότητα, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα έχουμε!

Σήμερα υπάρχει μια μεγάλη κρίση στη γειτονιά μας, στην Ουκρανία, ελπίζουμε τα προβλήματα να τελειώσουν, ελπίζουμε να μην κατέβουν προς τα ’δω, και βέβαια η Ελλάδα ζει μέσα στην οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Και τι μπορείτε να κάνετε σ’ αυτές τις μεγάλες κρίσεις, θα πουν μερικοί. Τι μπορεί να κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών;

Ο Δήμος, πράγματι, είναι μια μικρή κοινωνία. Όσο κι αν μεγάλωσε κι έγινε «Καλλικρατικός», δεν παύει να είναι μια μικρή ομάδα ανθρώπων και μ’ ένα περιορισμένο, σχετικά, ορίζοντα. Προφανώς δεν μπορεί να επέμβει στην Ουκρανία, ούτε μπορεί να επέμβει ν’ αλλάξει την οικονομική κρίση της Ευρώπης. Μπορεί όμως να είναι διεκδικητικός προς την κεντρική εξουσία. Μπορεί να προσπαθεί να νοικοκυρέψει τα του οίκου του.

Κι ο πιο φτωχός πολίτης σήμερα μπορεί να έχει ένα σπίτι που θα το ζηλεύεις. Μια νοικοκυρεμένη οικογένεια. Αυτό θέλουμε κι από το Δήμο μας. Να νοικοκυρέψει την κατάσταση που επικρατεί στα Γιάννενα και να μην επικρατεί αυτό το χάος που είδαμε στις πρώτες φωτογραφίες που έδειξε ο κύριος Κυριαζής. Τι ζητάει ο πολίτης από το Δήμο; Ελάχιστοι θα σας πουν – τα είδατε και στα γκάλοπ που γίνονται στην τηλεόραση τις τελευταίες μέρες – ότι θέλουν μια αεροπορική σύνδεση απ’ τα Γιάννενα στο Γιοχάνεσμπουργκ! Οι περισσότεροι θα σας πουν ότι θέλουν αποχέτευση, ύδρευση, καθαριότητα, καλή συνεργασία μεταξύ Δήμου και πολιτών, βοήθεια προς τις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα παιδιά και γενικά μια όμορφη πόλη. Αυτά δεν μπορεί να τα κάνει ο Δήμος; Αν δεν μπορούν να τα κάνουν άλλοι, εμείς μπορούμε! Νομίζω ότι με τα πενιχρά οικονομικά του Δήμου σήμερα – τα οποία, όπως είπαν προηγούμενοι ομιλητές, μπορούμε να τα βελτιώσουμε – έχουμε τη δυνατότητα τουλάχιστον να νοικοκυρέψουμε το Δήμο και σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους, και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, να διεκδικήσουμε μεγαλύτερα έργα μεταξύ των Δήμων και μεταξύ των διαφόρων Περιφερειών.

Στόχος μας είναι να μπορούμε να κοιτάξουμε τον πολίτη στα μάτια. Να μην τον αποφεύγουμε γιατί του είπαμε ψέματα. Στόχος μας είναι να είμαστε εμείς το καλό παράδειγμα. Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο βρίσκονται εις περίοπτον θέση. Όλοι τους βλέπουν. Θα πρέπει λοιπόν η κάθε τους κίνηση να είναι προσεγμένη. Ο κάθε τους λόγους να είναι σοβαρός και η κάθε τους υπόσχεση υλοποιήσιμη. Γιατί αν ο Δήμαρχος πράξει τα πρέποντα, τότε θα μπορεί να είναι το υπόδειγμα, το παράδειγμα προς μίμηση για το συμπολίτη. Αν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο λένε ψέματα, αν αθετούν τις υποσχέσεις τους, αν δεν ενδιαφέρονται για το συνάνθρωπο και τη γειτονιά, τότε να μην έχουν απαίτηση από το συμπολίτη να πράξει το ίδιο.

Σε ποια θέματα; Σε όλα! Στα καθημερινά, στα απλά και στα δύσκολα, μέχρι τα μεγαλεπήβολα σχέδια, στα οράματα για το μέλλον. Βεβαίως και έχουμε οράματα για το μέλλον. Αναφέρθηκα τις προηγούμενες ημέρες σε παρεμβάσεις μου στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Δεν θα αναφερθώ σήμερα διότι μάλλον θα σας κουράσω – σε μερικά θέματα αναφέρθηκαν οι προηγούμενοι ομιλητές – θα ακολουθήσουν και άλλες ομιλίες στις οποίες θα αναφερθούμε σε άλλα επιμέρους θέματα. Παραδείγματος χάριν σήμερα δεν μιλήσαμε για το κυκλοφοριακό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει. Ούτε για την κατάσταση της λίμνης μιλήσαμε. Προφανώς και μας ενδιαφέρει αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις.

Σήμερα ο Δήμος παρουσιάζει την εικόνα μιας μηχανής της οποίας τα γρανάζια δεν δουλεύουν σωστά. Αν ένας Αντιδήμαρχος κάνει καλά τη δουλειά του, τότε ένας δημοτικός τομέας προοδεύει. Αν ένας άλλος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, υστερεί. Δυστυχώς, ακούσαμε και από τηλεοράσεως τον τελευταίο καιρό, έναν Αντιδήμαρχο να κατηγορεί έναν άλλο και να λέει «Αυτό δεν είναι δική μου δουλειά, είναι κάποιου άλλου». Αυτό δεν σημαίνει «Δήμος». Αυτό σημαίνει «το μαγαζάκι μου». Ο Δήμος πρέπει να δουλεύει σαν μία μηχανή καλοκουρδισμένη. Εμείς μπορούμε και θα το πετύχουμε! Αφού λοιπόν ρυθμίσουμε τα εσωτερικά του Δήμου – να μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να έλκει πάλι τους πολίτες και τους δημοσιογράφους να το παρακολουθήσουν και να μην το αποφεύγουν και να λένε «τι θ’ ακούσω πάλι εκεί μέσα!» – τότε θα πρέπει να έρθουμε στη σχέση του πολίτου με το Δήμο. Όπως ξέρετε, ο «Καλλικράτης» προβλέπει Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, οι τέως Δήμοι και οι τέως Κοινότητες του λεκανοπεδίου. Για κάθε μία εξ αυτών, υπάρχει ένα μικρό Συμβούλιο.

Όπως όμως μας καταγγέλθηκε από αυτό εδώ το βήμα στην προηγούμενη εκδήλωση, είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν αυτά τα Συμβούλια, είναι το ίδιο και το αυτό. Αυτά τα Συμβούλια όμως είναι οι συνδετικοί κρίκοι μεταξύ του πολίτου και του Δήμου και αυτό προέβλεπε ο Νόμος αλλά ο σημερινός Δήμαρχος το ξέχασε τελείως. Εμείς υποσχόμεθα να εφαρμόσουμε το Νόμο. Να ρωτήσουμε τους πολίτες να μας πουν τα προβλήματά τους και τις απόψεις τους μέσω των Τοπικών τους Συμβουλίων.
Σε μια Δημοκρατική πόλη, οι πολίτες οργανώνονται σε Συλλόγους, Οργανώσεις, ψυχαγωγικές, εθελοντικές και ο καθένας προσπαθεί να προσφέρει κάτι. Είναι ευχάριστο να βλέπεις μία φιλανθρωπική Οργάνωση να συγκεντρώνει τρόφιμα και να τα προσφέρει στους φτωχούς της γειτονιάς. Για φανταστείτε όμως όλες οι φιλανθρωπικές, ψυχαγωγικές και οποιεσδήποτε άλλες Οργανώσεις που υπάρχουν στην πόλη μας – είναι πάνω από δυο τρεις χιλιάδες άτομα που ασχολούνται μ’ αυτές – να μπορούσαν να συντονιστούν από ένα Δημοτικό κέντρο. Να υπάρχει μια «Δημοτική Ημέρα Εθελοντισμού».

Χωρίς να τους επιβάλει ο Δήμος τι θα κάνουν, αλλά να τους συντονίσει, όπως πρέπει να συντονίσει όλα τα μέρη του Δημοτικού Συμβουλίου, όλους τους Αντιδημάρχους, έτσι πρέπει να συντονίσει και φορείς της πόλεως. Εθελοντικά. Είδατε τις τελευταίες μέρες στην τηλεόραση συγκέντρωση φαρμάκων, συγκέντρωση τροφίμων… Όλοι μαζί μπορούμε! Ένας – ένας μόνος του κάνει μικρά έργα τα οποία μπορεί να είναι Θεάρεστα κι αυτά αλλά δεν έχουν ούτε το αποτέλεσμα ούτε τον αντίκτυπο που πρέπει. Άρα λοιπόν, εμείς θα προσπαθήσουμε να συντονίσουμε όλους αυτούς τους φορείς θεσμοθετώντας τη «Δημοτική Ημέρα Εθελοντισμού».

Έχουμε και μια άλλη ιδέα όμως, πρωτοπόρα. Στο σύνταγμα του 1974 προβλεπόταν το Συμβούλιο της Δημοκρατίας. Θα μπορούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει όσους έχουν διατελέσει Πρωθυπουργοί, για κρίσιμα εθνικά θέματα, και να τους ζητήσει την άποψή τους. Ποτέ δεν έγινε! Εμείς θα το εφαρμόσουμε σε τοπική κλίμακα. Θα θεσμοθετήσουμε λοιπόν το Συμβούλιο των Παλαιών Δημάρχων. Για κρίσιμα θέματα για το Δήμο δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με όσους διετέλεσαν Δήμαρχοι στο παρελθόν να μας πουν την άποψή τους. Δεν διαγράφουμε το παρελθόν. Σεβόμαστε τις επιτυχίες των προηγούμενων Δημάρχων. Απλώς προσπαθούμε να αποφύγουμε τα λάθη τους. Έτσι θα μπορέσει ο καθένας να καταλάβει ότι εμείς εδώ ήρθαμε να συνθέσουμε, δεν ήρθαμε ούτε να διαγράψουμε ούτε να διαιρέσουμε.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τσάτσος, στη δεκαετία του ’70, σε μια ομιλία του θυμάμαι είχε αναφερθεί σε μια σύγκριση των Ρωμαίων και των Ελλήνων και είχε πει ότι το πλεονέκτημα των Ρωμαίων – και γι’ αυτό επικράτησαν σ’ όλη τη Μεσόγειο – ήταν ο Νόμος. Στην Ελλάδα, όπως ξέρετε, πάντοτε, και στην αρχαιότητα και σήμερα, ο Νόμος είναι λίγο ελαστικός και εφαρμόζεται κατά περίπτωση.

Οι Ρωμαίοι έλεγαν «dura lex, ced lex»! Σκληρός ο Νόμος αλλά Νόμος! Γιατί δεν ισχύει αυτό στην Ελλάδα; Δεν ισχύει στην Ελλάδα διότι οι Διοικούντες δεν το εφαρμόζουν για τους εαυτούς τους! Όταν λοιπόν, εμείς πρώτοι θα είμαστε το υπόδειγμα στο Δήμο, το υπόδειγμα για όλους τους συμπολίτες μας, τότε θα μπορούμε να απαιτήσουμε και από τους Δημότες σεβασμό στο Νόμο στην κάθε λεπτομέρεια. Και στα σκουπίδια και στα graffiti και στα δημοτικά τέλη και όπου αλλού μπορούμε. Και για να το επιτύχουμε αυτό, θα αρχίσουμε με ενημερώσεις στα Σχολεία, με διαφήμιση στην τηλεόραση. Να προσπαθήσουμε να συνεγείρουμε τον πολίτη να αλλάξει νοοτροπία. Θα αλλάξουμε πρώτα τη νοοτροπία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και όταν εμείς θα γίνουμε τέλειοι – όσο μπορούμε τουλάχιστον – θα προσπαθήσουμε να έχουμε την ίδια απαίτηση και απ’ το λαό.

Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή πόλη αλλά μία πόλη δεν είναι Ευρωπαϊκή όταν έχει ωραία πεζοδρόμια μόνο. Μία πόλη είναι Ευρωπαϊκή όταν έχει και Ευρωπαϊκή νοοτροπία. Όταν οι σχέσεις μεταξύ Δημοτικών Αρχόντων και πολιτών βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο, και αυτό θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε!

Σας ευχαριστώ πολύ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eleven − 2 =