Ομιλία Ν. Βούστρου στη δεύτερη ανοιχτή εκδήλωση

Share Button

giannena-2ekdΚυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί φίλοι,

Σας ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου για την παρουσία σας στην επιτυχημένη αποψινή βραδιά.

Με μεγάλη χαρά βλέπω ότι η πρωτοβουλία ενεργών πολιτών ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ, που δημιουργήσαμε μερικοί συνδημότες, έδωσε ήδη πολιτικούς καρπούς.

Μετεξελίχθηκε σε δημοτική παράταξη και διεκδικεί το δικαίωμα να ακουστεί!

Να ακουστεί και κυρίως να προτείνει λύσεις, πράγματα αδιανόητα για την πόλη μας και τα μικρά κατεστημένα της, που την κρατούν χρόνια τώρα δέσμια της οπισθοδρόμησης και των μικροσυμφερόντων, απ’ όπου και αν αυτά προέρχονται.

Η θεματική ενότητα που ανέλαβα να παρουσιάσω στα πλαίσια των προγραμματικών θέσεων της πρωτοβουλίας, είναι μια ενότητα η οποία μπορεί πραγματικά να προσφέρει υπηρεσίες, στην κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας και των πολιτών, αλλά του ίδιου του δήμου ως οργανισμό.

Ο λόγος για την ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Όσο και αν ακούγονται «δύσκολες» ή «επιστημονικές» οι περιγραφές, δεν σημαίνουν τίποτε άλλο από το πως μπορεί ένας φορέας διοίκησης να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της τεχνολογίας για να προσφέρει καλύτερες, ταχύτερες, φθηνότερες και γενικά αποδοτικότερες υπηρεσίες στα άτομα που εξυπηρετεί, δηλαδή όλους εμάς.

Τέτοιες υπηρεσίες / εφαρμογές είναι:

Τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά: Η λήψη πιστοποιητικών με ένα απλό e-mail, ζήτημα θεσμοθετημένο από την πολιτεία ήδη από το 2004 – 10 χρόνια μετά δεν εφαρμόζεται, με αποτελέσματα τα γνωστά σε όλους μας: γραφειοκρατία, ταλαιπωρία, καθυστερήσεις, καμιά φορά ακόμα και αντιπαραθέσεις μεταξύ πολιτών & διοίκησης.

Η εφαρμογή κινητού για αποστολή αιτημάτων: Τι είναι αυτό; Η αποστολή μέσω κινητών τηλεφώνων φωτογραφιών και η διαβίβαση τους σε δημοτικό κέντρο λήψης, προβλημάτων & αιτημάτων για οργάνωση, ιεράρχηση και διεκπεραίωση. Για παράδειγμα, έτσι θα μπορούσε να υπάρχει αμέσως οπτική και ποσοτική πληροφορία σχετικά με λακούβες, προβλήματα δρόμων & φρεατίων, αγωγών, οχημάτων που παρεμποδίζουν, σκουπιδιών, και αναρίθμητων άλλων θεμάτων. Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να αξιολογεί ακόμη και αυτόματα τι είναι επείγον, τι είναι επιλύσιμο σε δεύτερο χρόνο και ακόμη και να κατευθύνει και τα αρμόδια συνεργεία, κάτω πάντα από τον συντονισμό και την συνολική οργάνωση του κέντρου λήψης όπου θα υπάρχει η συνολική εικόνα της πόλης.

Εφαρμογές διαχείρισης στόλου οχημάτων & βέλτιστων δρομολογήσεων: Π.χ. η μελέτη & ανάλυση των διαδρομών που ακολουθούν τα απορριματοφόρα, τώρα γίνεται εμπειρικά από τους οδηγούς και τους προϊσταμένους. Θα μπορούσε εύκολα και φθηνά να καταγράφονται οι διαδρομές και τα σημεία αποκομιδής και να υπολογίζονται οι καλύτερες πρακτικές, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση καυσίμων, ανθρωποωρών, και τελικά καλύτερες & φθηνότερες υπηρεσίες για το δημότη!

Εφαρμογές ηλεκτρονικών πληρωμών: Είναι πραγματικά αδιανόητο η δημοτική εταιρεία ύδρευσης να μη μπορεί να δεχτεί πληρωμές από υπόχρεους μέσω των ηλεκτρονικών δικτύων: Εμβάσματα, e-banking, πληρωμές μέσω κινητών και να υποχρεώνει τους δημότες σε κάθοδο στο κέντρο, σε συνωστισμό σε ουρές, σε σπατάλη χρόνου και λοιπά. Ειδικά στο ζήτημα αυτό, ξέρουμε ότι έχουν υπάρχουν και δυνατότητες οι εφαρμογές αυτές να στηριχθούν από τον τραπεζικό τομέα, χωρίς κόστος για τη δημοτική επιχείρηση. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ; ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ; ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ; Αυτό πρέπει να απαντηθεί κάποτε!

Εφαρμογές αξιολόγησης των παρεχομένων υπηρεσιών: Είναι πια πολύ εύκολο τεχνικά να υπάρξει η καταγραφή της άποψης του πολίτη σχετικά με τις παρεχόμενες από το δήμο υπηρεσίες, είτε αυτές αφορούν διοικητικά θέματα, οικονομικά θέματα, είτε ακόμη και θέματα εξυπηρέτησης. Πόσο θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι διαδικασίες εξυπηρέτησης μόνο και μόνο με τον τρόπο αυτό;

Ένα ακόμα σημαντικός παράγοντας που συνηγορεί στην άμεση εφαρμογή των παραπάνω, είναι η μεγάλη γεωγραφική διασπορά των κατοίκων και των δημοτικών κοινοτήτων & ενοτήτων. Φανταστείτε πόσο θα αποφορτιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών με τη χρήση των παραπάνω εφαρμογών! Ακόμα ακόμα θα μπορούσε να βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό και το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο κατά τις ώρες αιχμής!

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να βάλουμε άλλη μία παράμετρο:

Η διάσταση δεν είναι ΜΟΝΟ οικονομική ή ωφελιμιστική από την άποψη της βελτίωσης του κόστους και της αύξησης της ποιότητας ζωής, που και αυτά είναι πολύ σημαντικά, αλλά υπάρχουν και άλλα, σημαντικότερα:

Η διάσταση είναι κυρίως πολιτική, με την έννοια της αύξησης της δημοκρατικής λειτουργίας του δήμου (π.χ. σχετική εφαρμογή είναι ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα μέσω internet για σημαντικά θέματα), αλλά και της συνδιαμόρφωσης με τον πολίτη των οραματικών και στρατηγικών κατευθύνσεων της πόλης (π.χ. ηλεκτρονικός χώρος ανταλλαγής απόψεων ή διαβουλεύσεων για τα μεγάλα θέματα της πόλης).

Και αν κανείς εύλογα προβληματιστεί για το κόστος ή την πιθανότητα επιτυχίας που έχουν όλα αυτά, σας λεω ότι υπάρχουν στις διάθεση μας δεκάδες δήμοι που τα εφαρμόζουν με μεγάλη επιτυχία και πολύ χαμηλά κόστη, όπως ο δήμος Ηρακλείου, ο δήμος Ρεθύμνου, δήμος Χαλανδρίου, δήμος Πειραιά και ακόμη περισσότεροι στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές επίπεδο. Και μιας και μιλάμε για τα κόστη, οι οικονομολόγοι θα σας διαβεβαιώσουν ότι εκτός από το κόστους του να κάνεις κάτι, υπάρχει και το κόστος του ΝΑ ΜΗΝ το κάνεις, που πολλές φορές είναι μεγαλύτερο.

Ας μη ξεχνάμε και τη μεγάλη δεξαμενή γνώσεων & καλών πρακτικών, το internet που μας επιτρέπει άμεση επικοινωνία και ανταλλαγή πρακτικών με άλλους σχετικούς φορείς.

Λύσεις υπάρχουν!

Πολλές από αυτές μάλιστα και δωρεάν! Θα έχετε ίσως ακούσει σχετικά με τα προγράμματα «ελεύθερου κώδικα» που είναι εφαρμογές που αναπτύσσονται από εθελοντές δωρεάν.

Όλα υπάρχουν και είναι στη διάθεση μας!

Τι δεν υπήρχε ως τώρα;; Άνθρωποι με όραμα και γνώση να τα σχεδιάσουν & να τα εφαρμόσουν!

Είπα «Δεν Υπήρχαν».

Γιατί Υπάρχουν ΤΩΡΑ και είναι το «Γιάννενα ΤΩΡΑ!»

Δώστε μας την ευκαιρία!

Σας ευχαριστώ πολύ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × 3 =