Ομιλία Δ. Πάνου στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση

Share Button

giannena-tora.jpgΑγαπητοί-ες φίλες και φίλοι

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ απόψε, γιατί μεταξύ μας βάλαμε ένα στοίχημα να γεμίσουμε την αίθουσα, και απ’ ότι φαίνεται τα καταφέραμε.

Ποιοι είμαστε εμείς που σας καλέσαμε σήμερα στην όμορφη πολιτεία; Μια παρέα ανθρώπων που ζούμε και εργαζόμαστε στην πόλη αυτή, και που από καιρό προβληματιζόμαστε και συζητάμε για κάποια θέματα αυτής της πόλης και θέλουμε να τα μοιραστούμε μαζί σας.

Φίλες και φίλοι, είμαστε ευχαριστημένοι από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη μας; Η καθαριότητα, οι δρόμοι με τις άπειρες λακούβες, το κυκλοφοριακό, τα ατελείωτα σκαψίματα, η γραφειοκρατία που υπάρχει ακόμα και σήμερα -την ηλεκτρονική εποχή- και όλα τα καθημερινά που όλοι ξέρουμε;

Μήπως είμαστε ευχαριστημένοι από τα υπέρογκα δημοτικά τέλη, και τους φόρους σε σπίτια και επιχειρήσεις; Την τιμή του νερού που πληρώνουμε σε μια κατεξοχήν υδροφόρα περιοχή; Μήπως είμαστε ευχαριστημένοι, από την αξιοποίηση της λίμνης, το κλειστό Γιαννιώτικο σαλόνι, το παραμελημένο κεντρικό πάρκο στα Λιθαρίτσια ή το κουφάρι της Όασης;
Μπροστά μας είναι οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου, είμαστε ικανοποιημένοι από τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας; Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα μιας και όλοι τους γνωρίζετε, άλλωστε σκοπός μας δεν είναι το παρελθόν, είναι το παρόν και το μέλλον της πόλης μας. Πιστεύω ότι οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι τα τελευταία 25-30 χρόνια προσέφεραν ότι μπορούσαν. Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου δεν είναι τόσο στα πρόσωπα όσο στις νοοτροπίες: να βολέψουμε τους δικούς μας, να κρατήσουμε ισορροπίες και να είναι ευχαριστημένα τα κόμματα που μας στήριζαν….

Τελευταίο παράδειγμα –που με στεναχωρεί αφάνταστα γιατί εγκλωβίζονται στη διαδικασία που πιστεύω έχουν διαφορετική κουλτούρα- η συζήτηση στην παράταξη που διοικεί τώρα τον δήμο, ποιον θα έχουν αρχηγό, ποιο κόμμα θα τους στηρίξει, και όχι για τα καυτά θέματα της πόλης.

Φίλες και φίλοι, απευθυνόμαστε σε κάθε Γιαννιώτη, Γιαννιώτισσα που θέλει να συμμετάσχει σε μια κίνηση πολιτών, πραγματικά ανεξάρτητη από κόμματα και δεσμεύσεις. Μια κίνηση όπου θα ακούγεται η φωνή σας μέσα από ανοικτές διαδικασίες αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, συνελεύσεις, διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ίσως και δημοψηφίσματα για πολύ σοβαρά θέματα. Σε κάθε πολίτη που κάθεται ήρεμα στον καναπέ του σπιτιού, στο γραφείο, στην καφετέρια, στο τσιπουράδικο και μεταξύ ‘τυρού και αχλαδιού’ κρίνει, επικρίνει, σχολιάζει τους ‘άρχοντες του τόπου’ χωρίς να κάνει ένα βήμα περισσότερο από το να ψηφίζει κάθε 4 χρόνια και του λέμε ‘Γιάννενα Τώρα!’.

Απευθυνόμαστε κυρίως στη νέα γενιά, την τόσο άξια αυτή γενιά με τόσα προσόντα, πτυχία, μεταπτυχιακά, εξειδικεύσεις και δεξιότητες που μόνη της διέξοδος είναι οι καφετέριες και λέμε ¨σηκωθείτε από τις καρέκλες και ελάτε ν αλλάξουμε την μοίρα μας μέσα από καινοτόμες ιδέες τεχνολογίες, φρεσκάδα¨. Τι θέλουμε από εσάς και σας καλέσαμε εδώ απόψε; Θέλουμε προτάσεις, σκέψεις, ιδέες, προβλήματα που αντιμετωπίζετε στη γειτονιά σας και ξέρετε καλύτερα από τον κάθε ‘σωτήρα’. Καταγράφοντάς τα θα διεκδικήσουμε να λυθούν.

Τελειώνοντας φίλες και φίλοι θέλω να καταθέσω το δικό μου όραμα για την πόλη. Εντάξει τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι προτεραιότητα. Χρειάζεται όμως και ένα όνειρο, κάτι μεγαλύτερο, που θέλει κόπο και χρόνο. Πιστεύω λοιπόν ότι τα Γιάννενα πρέπει να αναπτυχθούν πάνω σε τρεις άξονες.

1) Τουριστικό κέντρο

Ακόμη περισσότερο από σήμερα με συνεργασία όλων των φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό πχ ξενοδόχοι, τουριστικά γραφεία, μέσα μεταφοράς υπό την καθοδήγηση του δήμου, – ιδιαίτερη αναφορά θα έκανα στον αθλητικό τουρισμό, αγώνες κωπηλασίας, θαλάσσιου σκι, ιστιοπλοΐας, προετοιμασία εθνικών ομάδων, γύρος της λίμνης, ποδηλασία.

2) Ιατρικό – συνεδριακό κέντρο

Υπάρχουν οι υποδομές ( Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Ιατρικά
Κέντρα, Ξενοδοχεία). Μπορούν να δοθούν κίνητρα από το δήμο να γίνουν τα Γιάννενα Ιατρικό Κέντρο Βορειοδυτικής Ελλάδος και Βαλκανίων. Πχ παραχώρηση χώρων με μικρό μίσθωμα για να γίνουν μεγάλες ιατρικές μονάδες, αλλά και κλινικές χρόνιων νοσημάτων

3) Να γίνουν τα Γιάννενα η μεγαλύτερη Πανεπιστημιούπολη της Ελλάδας. Έχουμε ήδη ένα Πανεπιστήμιο ιστορικό, δυνατό, με καλό όνομα στη χώρα και το εξωτερικό, έχουμε 20.000 φοιτητές στην πόλη μας. Να διεκδικήσουμε νέες σχολές όπως Γεωπονική, Κτηνιατρική, να δοθούν διευκολύνσεις στους φοιτητές όπως δωρεάν μετακίνηση από την πόλη στο πανεπιστήμιο, χώροι στέγασης με χαμηλό ενοίκιο. Όλα αυτά εννοείται με προϋποθέσεις. Με εφαρμογή των νόμων, με προστασία του περιβάλλοντος και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Αυτή τη στιγμή στην κατάσταση που βιώνουμε όλοι, σαφώς χρειάζεται η κοινωνική πολιτική του δήμου, τα παντοπωλεία, τα ιατρεία και φαρμακεία, τα συσσίτια και ότι άλλο. Αν όμως υπάρξουν δουλειές και ανάπτυξη όλοι οι πολίτες θα έχουν αξιοπρεπή ποιότητα ζωής και όχι φιλανθρωπίες. Χρειάζεται κίνηση και όχι στασιμότητα. Χρειάζεται δράση και όχι λόγια. Καιρός για ανανέωση.

Σας ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10 − three =