Μια πρόταση για την “Όαση”

Share Button

Θ. ΑλεξίουΆρθρο του Θ. Αλεξίου
Μέλος Γραμματείας «Γιάννενα Τώρα»
& Λέσχη Γαστρονομίας

Κατά την διάρκεια των προηγουμένων ημερών και με αφορμή σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την «ΟΑΣΗ», επανήλθε στο προσκήνιο το ερώτημα για την όσο το δυνατόν πιο επωφελή αλλά και νομότυπη χρήση της. Η Δημοτική Παράταξη «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ», υιοθέτησε την πρόταση που είχε υποβάλει η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου στον Δήμο Ιωαννιτών πριν ένα χρόνο περίπου και την επαναφέρει προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ του Δήμου και των υποψήφιων επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται για την χρήση της. Η ΌΑΣΗ επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί μόνον ως Παραδοσιακό Καφενεία και Εστιατόριο.

Με δεδομένο το γεγονός ότι και οι δύο χρήσεις είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, χωρίς ιδιαίτερα επιτυχημένα αποτελέσματα, προτείνουμε την λειτουργία της ΟΑΣΗΣ με τέσσερις κύριες χρήσεις: Α. Παραδοσιακό καφενείο στο οποίο θα σερβίρεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας ελληνικός καφές στη χόβολη καθώς και αφεψήματα τοπικών βοτάνων και χαρμάνια αυτών. Θα σερβίρονται επίσης παραδοσιακά γλυκά τοπικής παρασκευής. Β. Παραδοσιακό εστιατόριο – τσιπουράδικο όπου θα μαγειρεύονται τοπικά εδέσματα παρασκευασμένα με παραδοσιακές, αυθεντικές συνταγές.

Η ΛεΓΗ έχει ήδη συλλέξει τέτοιες συνταγές ενώ στις δράσεις της περιλαμβάνονται και δύο τουλάχιστον Συμπόσια με την χρήση τέτοιων συνταγών. Γ. Χώρος έκθεσης και εμπορίας παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής. Τα προϊόντα αυτά παρασκευάζονται από Ηπειρώτες, στην Ήπειρο και με την χρήση, κατά το δυνατόν, ντόπιων πρώτων υλών. Τα προϊόντα αυτά είναι τα ίδια με αυτά που θα χρησιμοποιούνται στο εστιατόριο, για την Παρασκευή των φαγητών.

Έτσι ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να αγοράσει ότι έφαγε ή ήπιε και του άρεσε στο εστιατόριο. Δ. Χώρος εκδηλώσεων και σεμιναρίων. Ο χώρος αυτός θα είναι εξοπλισμένος με ένα φορητό πάγκο κουζίνας και τραπέζια με καρέκλες που θα μπορούν να παίρνουν διάφορα σχήματα. Στον χώρο αυτό θα πραγματοποιούνται σεμινάρια με την συνεργασία της ΛεΓΗ, τα οποία κατά κύριο λόγο θα αφορούν παραδοσιακές τεχνικές και συνταγές, αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες, σχετικές εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα, μαθήματα υγιεινής διατροφής στα παιδιά των Δημοτικών και των Γυμνασίων, γευστικές δοκιμές, εκδηλώσεις για εκπροσώπους ΜΜΕ της Γαστρονομίας και του Τουρισμού κλπ.

Σημαντική δράση θα είναι και οι κατά παραγγελία εκδηλώσεις γνωριμίας με την ιστορία της Ηπειρωτικής Γαστρονομίας που θα οργανώνονται για ομάδες τουριστών. Οι εκδηλώσεις αυτές θα περιλαμβάνουν γνωριμία με τις τροφές από την πρωτοϊστορική εποχή μέχρι και τις μέρες μας, προβολές καθώς και παράθεση ιστορικών στοιχείων. Με άλλα λόγια, θα αποτελεί έναν πόλο έλξης τουριστών.

Όπως είναι εμφανές από τα παραπάνω, με την πρότασή μας η ΟΑΣΗ διατηρεί το χαρακτήρα και την χρήση της αλλά αποτελεί πλέον έναν πόλο έλξης όχι μόνον γαστρονομικό αλλά και τουριστικό και πολιτιστικό. Οι προτάσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνων είναι λίγες μόνον από τις δράσεις για τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ΟΑΣΗ με αυτή τη μορφή, καθώς μπορεί να δημιουργηθεί ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν αφιερώματα, ειδικές βραδιές, εκπαιδεύσεις και σεμινάρια, κι όλα αυτά χωρίς να διαταραχθεί και η καθημερινή λειτουργία της ως καφενείο – εστιατόριο.

2 Σχόλια

  1. Ποιός θα έχει την επιχειρησιακή ευθύνη του χώρου;
    Ποιός θα έχει την επιχειρηΜατική ευθύνη του χώρου;
    Ποιός θα πληρώνει;

  2. ναι… μ’αρεσει… καλη προταση …. και το μεγεθος του χωρου το επιτρεπει ….. ισως μπορουν να φιλοξενηθουν και ‘τριτες’ εκδηλωσεις ….
    προχωρησε το λιγο… πως θα υλοποιηθει … με δημοπρασια (???) … με προδιαγραφες λειτουργιας…. που θα ελεγχει ποιος ???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 × 5 =